A húsvét ünnepe legtöbbünknek a tavasz közeledtét, az illatos kalácsot és az apró figyelmességeket jelenti. A családok találkozását. A hitben élő emberek számára a nagyböjt és a nagyhét a megtisztulás időszaka, és a húsvét a halálból való feltámadás ünnepe.
Az élénk veszteséggel élőknek azonban minden ünnep fájdalmas is egyben. Az elvesztett személy hiányának felerősödését élik meg a korábbi közös élmények felidézése során. A tojásfestés emléke szívet facsaró látvány csupán, és a kalács íze sem tud már olyan lenni, mint régen. A veszteség mélységét nem az befolyásolja, hogy milyen idősen hunyt el valaki, vagy, hogy a hagyományos rokoni vagy baráti kötelékekben hivatalosan milyen közel helyezkedünk el az elvesztett személyhez. A kötődésünk és a szeretetünk mértéke az, ami a gyász érzését, intenzitását meghatározza. A gyászban elveszíthetjük hitünket, és teljesen felbomlik a korábbi spirituális, érzelmi és intellektuális egyensúlyunk. Semmit nem értünk, a fájdalom érzése uralja el az érzéseinket, de azért képesek vagyunk néha arra, hogy örüljünk is.
A feldolgozatlan veszteség a fájdalom érzését egyfajta tompult érzésvilággá formálja át. Már nem fáj annyira, de az örömre való képességünk is csökken. Valójában önmagunkat veszítjük el. Az átmenetileg energiát adó munka, alkohol, evés, tévénézés vagy számítógépezés végül az életet eluraló cselekvéssé válik, és magunk sem érjük, hogy miért, egyre több veszteség ér minket.
Mindannyian veszteségekkel éljük az életünket. Gyermekkorunkban kezdjük el az első csalódásainkkal, bizalomvesztéseinkkel, és jellemzően a háziállatunk, nagyszüleink elvesztésével. A ma élő felnőttek már olyan sztereotípiákat kaptak tanácsként a szüleiktől, amely nem segítette őket abban, hogy ezeket a gyermekkori veszteségeket maradéktalanul feldolgozzák. Mire felnövünk közel negyven féle veszteség érhet bennünket.
A húsvét a megújulás, az új élet, a gyermekek ünnepe. Eldugjuk az ajándékokat, tojást festünk, együtt várjuk a húsvéti nyuszit. Ugyanezt tettük mi, felnőttek is annakidején. Érdemes megtisztulnunk az azóta felhalmozott veszteségeinktől, és egy új húsvétot, egy valódi megújulást adni az életünknek. A Gyászfeldolgozás Módszer mindenkinek segíthet. Aktív gyászban élőknek és évtizedes veszteséget magukban hordozóknak egyaránt. Specialistáink várják jelentkezését!