Az iskolakezdéshez közeledve szeretnénk egy olyan cikket megosztani veletek, amely részletesen leírja, hogy a különböző korosztályú gyermekeket hogyan készítsük fel a közeli hozzátartozójuk elvesztésére, hogyan segítsük őt a gyászuk megélésében, és hogy vegyük észre a feldolgozatlan gyász aggasztó jeleit akár szülőként, nagyszülőként vagy pedagógusként.

A gyermekek nem hagyják otthon a fájdalmat és a gyászt, legfeljebb elrejtik az iskolatáska legmélyebb zugába, és ólomsúlyként cipelik magukkal egész nap. A többi veszteség, ami éri őket az idők során e nagy veszteséggel összeadódva az elviselhetetlenségig tudják fokozni a fájdalmat. Mint egy annyira nehéz hátizsák, amit nem bírunk tovább cipelni.

Az írás is jól mutatja – ahogy azt mindannyian tudjuk -, hogy a gyerekek érzésvilága nagyrészt titok a felnőttek számára, de mégis mi vagyunk azok, akik segíteni tudunk az érzéseket kifejezni, megfogalmazni, feldolgozni. Azzal, hogy tudjuk, hogy kitől és hogy mit kérdezzünk, mit mondjunk és mit ne mondjunk. Kérjük, a cikk elolvasása mellett tájékozódj a www.gyaszfeldolgozasmodszer.hu oldalon a gyászról.

A (feldolgozatlan) gyászban élő felnőtt esélye arra, hogy segítsen gyermekeinek, jelentősen csökken, mivel a saját gyásza foglalja le a gondolatait, érzéseit, és emiatt a gyermek az elvesztett közeli hozzátartozón túl az élő figyelmének csökkenését is veszteségként éli meg. A gyermekek segítése – mint oly sok területen az életben – a szülök önmagukon való segítésével kezdődik, hogy megbízható támaszt tudjanak nyújtani a szükséges pillanatokban. A Specialistáink szeretettel várják a gyászban élő szülőket, hogy gyászuk enyhítésével a gyermekeik gyászának könnyítésében is tudjanak helyt állni.

A pedagógusok számára szintén javasoljuk a gyászfeldolgozást, mivel nem csupán saját magukon tapasztalják meg a módszer hatékonyságát, hanem a gyászról elmélyülő ismereteikkel úgy tudnak segíteni a gyászoló tanítványaiknak, és az ő szüleiknek is, hogy a segítségnek szánt tanácsok ne a társadalmi sztereotípiákon alapuljanak, hanem valódi enyhülést nyújtsanak.

A cikk, melyben Simkó Csaba összefoglalja a gyermekek korának megfelelő gyászfeldolgozás és megrekedés jellemzőit, itt leölthető: http://epa.oszk.hu/02000/02002/00034/pdf/2009-4_simko-hogyan.pdf