Az ünnepek alatt nagyon sokan sokkal szomorúbbnak érzik magukat, mint a hétköznapokon. Vajon miért nem ragad át a karácsony öröme a gyászolókra, miért érzik méginkább szomorúnak magukat? Mert az ünnepekhez közeledve sokkal több, a közös emlékeket és a boldog együttlétet felidéző inger éri a veszteséggel élőket. A finom illatok a közös süteménysütésre emlékeztetnek, az ízek az ünnepi vacsorára, ahol még Ő is ott ült az asztalnál.

A veszteség után az elmúlt ünnepek fénye árnyékot vet a mai karácsonyra.

A feldolgozatlan gyásszal élő ember a felidézett emlékek hatására kivonul a jelenből lelkileg vagy fizikailag is. Nem vesz részt a családi eseményeken, de ha ott is van, nem tudja boldogan átélni azt, nem tud az élőkre és jelenlévőkre figyelni, mert máshol van a szíve, a gondolata.

Természetes, ha egy pillanatra megállunk a felidéződött emlékek mentén, és rágondolunk az elveszített szerettünkre. Azonban, ha az emlék fájdalmat ébreszt bennünk, biztosak lehetünk benne, hogy a gyászunk feldolgozatlan.

  1. december 26-án délután szeretettel várja dr. Szilágyi Ágnes Gyászfeldolgozás Módszer Specialista a veszteséggel élőket egy melegszívű beszélgetésre Szegeden.

Az ünnepekhez közeledve a gyászolók hozzátartozóit biztatjuk, hogy legyenek a veszteséggel élők közelében, hallgassák meg őket, és figyeljenek arra, hogy legyen helye az érzelmek kifejezésének. 2019-ben számos gyászfeldolgozó csoport indul majd, és a Specialistáink egyéni keretek között is várják a veszteségeiket feldolgozni kész embereket.

Megosztás

Megosztom ezt az oldalt.