Az Autizmus Világnapja megünneplésekor fontos megérteni, hogy az autizmus spektrum zavarával (ASD) érintett családok számára az autizmus diagnózisa utáni szülői gyász különös és komplex élményt jelent. Az új diagnózis a szülők életében gyakran hatalmas érzelmi hullámokat okoz, és az esetek többségében megváltoztatja a család dinamikáját. A Gyászfeldolgozás Módszer® Magyarország Központ minden tagja elkötelezett az autizmussal élő családok támogatásában, és szeretnénk a szülők, a család veszteség élménye felől rátekinteni erre a gyakran háttérbe és megértésre szoruló témára.

Az autizmus diagnózis közlésének első pillanatai rendkívüli sokkot és tagadást válthatnak ki a szülőkből. A bejelentés után gyakran azonnal átélnek egyfajta gyászt az álmaikban és reményeikben bekövetkezett váratlan változás miatt. A szülők megkérdőjelezhetik magukat, kételkedhetnek a képességeikben, döntéseikben és küzdenek az elfogadással, miközben szoronganak a jövő miatt. A bűntudat és a szorongás megnehezíti az érzelmi gyógyulást, és a pozitív előretekintést, ezért segítségre van szükségük az érzéseik kezelésében és megértésében. Az diagnózis elfogadása hosszú és nehezen járható ösvény, a szülőknek időre és aktív cselekvésre, gyakran akár segítségre van szükségük ahhoz, hogy feldolgozzák az érzéseiket, megtalálják az elfogadást, az erőt és az érzelmi stabilitást.

A “tipikus” családtól való eltérés, az eltérő családmodellel való szembesülés sok szülőnek okoz kihívást, önmagukat és saját szülői attitűdjeiket megkérdőjelezve. Az, hogy hogyan látják magukat szülőként és milyen volt a vágyott vagy tervezett családi élet, mind megkérdőjeleződhet ebben az időszakban. A szülők gyakran gyászolják az elképzelt családi életüket, az előre megálmodott családi képet, emiatt a változások elfogadására is szükségük van ahhoz, hogy megtalálják szerepüket és önmagukat az új, ráadásul folyamatosan formálódó családmodellben.

Az autizmus megállapítása gyakran a gyermekkel kapcsolatos elszalasztott lehetőségek és álmok gyászának élményét is magával hozza a szülők számára. Azok a tervek és remények, amelyeket a gyermek jövőjével kapcsolatban tápláltak, hirtelen bizonytalanná, ingoványossá válnak. A szülők gyakran egyszerre gyászolják az álmodott, nagyon várt jövőt, miközben megtanulják kezelni a jelenben az autizmus kihívásait, lehetőségeit, új álmokat szőve a boldogság és a teljesség eléréséhez.

Mindezek elfogadása és feldolgozása során a szülőknek és a családtagoknak sokféle támogatásra van szükségük. A szülőknek segítenünk kell az álmaik, reményeik, várakozásaik elgyászolásában, ugyanakkor támogatni kell őket, hogy megtalálják annak módját, hogyan fogadják el és szeressék gyermeküket az autizmus minden egyes részletével, nehézségével, varázslatával és újdonságával együtt. Az egyedi élmény és egyedi veszteségfolyamat elfogadása és a szeretet kulcsfontosságú a szülői gyász feldolgozásában, valamint az új életút megtalálásában. A sorstárs közösségek, csoportok, szakemberek segíthetnek a szülőknek és családtagoknak megérteni és kezelni az érzéseiket, valamint új kapcsolatokat és forrásokat találni az autizmussal élő szeretteik támogatásához. Fontos, hogy a szülők mellett az autizmussal élő gyermek közvetlen és tágabb családtagjai is megfelelő segítséget és edukációt kapjanak, hogy a diagnózissal rendelkező családtagot megfelelő megértéssel vegyék körül, és a vele való minőségi kapcsolat kialakulhasson.

A családok gyászfeldolgozásában a társadalmi elfogadás és támogatás kulcsfontosságú, mivel együttérzőbb, támaszt nyújtó környezetben a szülők könnyebben tudnak megbirkózni a gyász folyamatával. A közösségek, a családtagok és a barátok támasza, nyitottsága, együttérzése átsegítheti a szülőket az autizmus diagnózisát követő gyászon, így lehetőség nyílhat számukra, hogy biztonságos környezetben birkózzanak meg a folyamattal.

A Gyászfeldolgozás Módszer® Központ Specialistáiként és munkatársaiként elhivatottak vagyunk abban, hogy segítsünk az autizmussal élő családoknak ezen az úton. A Módszer alkalmazása során az egyedi veszteségélmény érzelmi igazságainak megfogalmazása és az elfogadás révén a szülők képesek lehetnek újratervezni az életüket és megtalálni az örömöt és a szeretetet a mindennapokban, miközben megerősítik kapcsolatukat az autizmussal élő szeretteikkel.
Murányi-Apró Renáta