„… mert azt megtanultuk, hogyan szerezzünk meg valamit, de azt nem, vajon mit tegyünk, ha elveszítjük azt…”

(J. W. James-R. Friedman)

Specialistát keresek a lakóhelyemen vagy online

Kattints ide a személyesen vagy online elérhető Specialisták listájához >>

A módszerről

Az érzelmi kötődéssel bíró kapcsolataink elvesztését vagy életünk jelentős fordulatait minden esetben gyászfolyamat követi. Ilyen a haláseset, válás, költözés, családalapítás, örökbefogadás, vetélés, munkahely váltás, háziállat elvesztése, stb. Az ezeket követő ellentmondásos érzelmek összességét takaró természetes lelki folyamatnak (gyász) nincsenek szakaszai, nem gyógyítja az idő, sokszor félelmetes, és azt sem tudjuk, hogy mit tegyünk. A Gyógyulás a gyászból című, magyar nyelven is megjelent könyvben leírt, általunk ajánlott önsegítő módszer hatékony segítséget nyújt.

A Gyógyulás a gyászból kézikönyv programján végighaladva a Módszer Specialistái segítik a gyászolókat abban, hogy beazonosítsák feldolgozatlan veszteségeiket és a program feladatainak elvégzésével megismerjék a feldolgozás élményét és egy élethosszig tartó eszközt kapjanak a veszteségeik feldolgozásához.

Tovább olvasom 

„A feldolgozás azt jelenti, hogy visszakapjuk kellemes emlékeinket, anélkül, hogy lelkiismeret furdalás vagy bűntudat árnyékolná be őket.”

(J. W. James – R. Friedman)

„Ki kell bogoznunk, miért van szükségünk új utak találására a veszteségeink kezelésére.” (J. W. James – R. Friedman)

„Nem is tudjuk, hogy veszteségeink mennyi energiát és életkedvet vesznek el tőlünk. Ehhez a feldolgozáshoz nem sok energia kell, és a többszörösét kapjuk vissza tőle.” (Graf Orsolya)

Hogyan beszéljünk a gyerekekkel a koronavírusról

Hogyan beszéljünk a gyerekekkel a koronavírusról

A hírekben, közösségi médiában és a családokban is folyamatosan a korona vírus a téma. Nem csupán mindenhol ez hallható, de ellentmondásos információk is keringenek a vírusról. Egyesek szerint nem kell aggódni, mások szerint készen állunk a világjárványra. Láthatunk...

bővebben
Gyermeket vinni temetésre

Gyermeket vinni temetésre

Kevés téma rémisztőbb egy felnőtt számára annál, mint hogy elmagyarázza egy gyermeknek, mit is jelent a halál. Ennek oka lehet, hogy nagyon kevés felnőtt részesül olyan, hivatalos keretek között megvalósuló felkészítésben, amely segítene számára jobban megérteni azt,...

bővebben
Kharón Thanatológiai Szemle

Kharón Thanatológiai Szemle

Olvasóink figyelmébe ajánljuk a www.kharon.hu weboldalon böngészhető Kharón Thanatológiai Szemlét, ahol a Gyászfeldolgozás Módszer által ajánlott szakmai munkákban bővebben tájékozódhatunk a halál és a gyász témakörében.        

bővebben

Nem azt élem át, amit te

Nem ugyanazt élem át ezekben a napokban, mint amit te. Azért nem, mert egyedi vagyok. Nem különleges, csak más. Mint ahogy mindenki más. Te is. Mások az életkörülményeim, mások a családtagjaim. Nekem vannak. Neked lehet, hogy nincsenek, és egyedül vagy. Én már átéltem...

Tömeggyász, gyászoló tömeg

A gyász egy olyan lelki folyamat, ami mindenkinek a lelkében beindul egy erőteljes életváltozást követően. Nem csak akkor gyászolunk, ha meghal valaki. Akkor is, ha megváltozik az életünk. Mint ezekben a napokban. Gyászolunk, ha akarjuk, ha nem. Akkor is, ha erőnek...

Egy csepp citrom a szerelem

Sokszor hallom a szerelmeseket, házasokat úgy nyilatkozni a Valentin napról, mint egy idegen szokás, ami számukra nem jelent semmit. A házassági évfordulót elfelejtik, a közös, egymást ünneplő alkalmak formai részletei veszítenek meghittségükből: először a szülinapi...

Öngyilkosságot elkövetett szeretteink elgyászolása

 Robin Williams néhány évvel ezelőtt a következő, azóta elhíresült kijelentést tette: „Az öngyilkosság egy átmeneti probléma végleges megoldása.” Ez első hallásra teljesen logikusan hangzik. Az a megoldásnak tűnő választás azonban, hogy valaki önkezével vessen véget...

Közelgő események

aug
12
sze
8 hetes Gyászfeldolgozás Módszer támogató csoport @ Szeged
aug 12 @ 5:00 du. – okt 14 @ 6:30 du.
A 8 hét alatt támogatom a veszteséget megélő csoporttagokat, amely során a Gyászfeldolgozás Módszerét alkalmazzuk.
A csoport tagjai biztonságos környezetben, szakember vezetésével nézhetnek szembe félelmeikkel, fájdalmaikkal.A csoport támogató hatása az egyik legerősebb gyógyító erő. Sokan azt gondolják, csak felerősödik a szomorúság, de éppen ellenkezőleg, a sorstársak között enyhül a fájdalom. A csoportban kialakuló bizalom, együttérzés, megértés légkörében nyíltan lehet beszélni az érzelmekről, az új élethelyzet nehézségeiről és mintákat lehet kapni arra nézve, hogyan lehet megküzdeni a gyász fájdalmával.

A Gyászfeldolgozás Módszer® egy jól bevált cselekvésprogram azok számára, akik szeretnék új információval megközelítve érzelmi veszteségeiket, megtanulni egy új módszert a veszteségek feldolgozására és valóban kigyógyulni a gyászból. Mi – specialisták – úgy gondoljuk, hogy minden veszteség egyéni, minden gyász egyedi, mert minden ember más és minden emberi kapcsolat egyedi.
A gyász lehet egy olyan érzés, amikor NYÚJTANÁD A KEZED VALAKI FELÉ, AKI MINDIG OTT VOLT, AMIKOR SZÜKSÉGED VOLT RÁ, CSAKHOGY RÁDÖBBENJ, HOGY MOST MÁR NINCS OTT TÖBBÉ”. De az az érzés is lehet, amikor “NYÚJTANÁD A KEZED VALAKI FELÉ, AKIT SOHA NEM ÉRTÉL EL IGAZÁN, CSAKHOGY RÁDÖBBENJ, HOGY TÖBBÉ MÁR SOHA NEM IS FOGOD”. A gyász az az érzés is lehet, amikor “TELJES SZÍVÜNKBŐL VÁRTUNK VALAKIT, AKIT SOHA NEM TARTHATUNK A KARJAINKBAN ÉS SOHA NEM FOGUNK MEGISMERNI”.

Az induló csoport – mint az eddigiek is – az első két alkalommal nyitott, a harmadik alkalomtól zárttá válik. Első alkalommal 2020. augusztus 12-én, szerdán, 17:00 órakor találkozunk, az utolsó találkozó időpontja – várhatóan – 2020. szeptember 30-a.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet a következő mail címen tehet/tehetsz meg: face.to.face.szeged@gmail.com.
A regisztrációt követően visszaigazolást és további részleteket küldök meg.
Helyszín: 6723 Szeged, József Attila sgt. 74. II. üzlet,
Tel.: 30 635 6589

Ha barátaid, ismerőseid között van akinek segíthetsz ezzel az információval, tudasd vele a programot, oszd meg a bejegyzést !

dr. Szilágyi Ágnes
Gyászfeldolgozás Módszer® Specialista,
mediátor, párkapcsolati coach

 

 

 

Sze
15
ked
GYÁSZ- ÉS VESZTESÉGFELDOLGOZÁS 8 hetes CSOPORT @ Makó
Sze 15 @ 7:00 du. – nov 17 @ 8:30 du.

Baráti Eszter Kinga szerzetes, mentálhigiénés szakember és  Gyászfeldolgozás Módszer specialista gyász és veszteségfeldolgozás csoportot indít 2020. szeptember 15-én. A 8 hetes csoport minden szerdán 19.00-20.30 között dolgozik együtt azon, hogy elsajátítsák a Gyászfeldolgozás Módszer önsegítő cselekvésprogramját.

A 8 hét alatt a gyászoló megismerkedik a gyász jellemzőivel, azokkal a belénk ivódott sztereotípiákkal, melyek miatt nehezen tudjuk feldolgozni veszteségeinket, azokat az átmeneti energiafelszabadítókat, melyeket hiába használunk a gyász enyhítésére, és azokat a jeleket, melyek arra utalnak, hogy feldolgozatlan veszteséggel éljük az életünket. Minden gyász egyedi, mivel mindenki egyedi. A csoportos program alatt elkészítjük saját veszteségdiagramunkat, és egy elveszített személlyel elkészítjük első kapcsolatdiagramunkat és beteljesítő levelünket. Az így elsajátított Módszer egész életünkben segítségünkre lehet, hogy az elkerülhetetlen veszteségeinket feldolgozzuk.

A csoportos forma segíti, hogy a gyászoló érzelmi izolációja feloldódjon. A csoport tagjai titoktartással olyan bizalmi légkört teremtenek meg, melyben a gyászoló veszteségélményeinek feldolgozása kilép a magányosságból. Egymás megismerése, és mások gyászával való együttérzés a lelki megnyílásban és a gyászoló saját kapcsolatainak őszinte megélésében is segít. Ez a leginkább ajánlott formája a gyászfeldolgozásnak, de természetesen amennyiben az egyéni forma illik Önhöz, Specialistánk akkor is várja jelentkezését.

A Gyászfeldolgozás Módszerről bővebben ITT olvashat.

Az első két alkalommal lehet a csoporthoz csatlakozni, utána a csoport zárttá válik. Baráti Eszter Kinga érdeklődését a kinga@iskolanoverek.hu email címen várja.

 

 

Sze
25
pén
Veszteségekről, gyászról, kiútról @ Online esemény
Sze 25 @ 7:30 du. – 9:00 du.

A veszteségeink feldolgozása a gyász lelki folyamata során zajlik. Ezt a gyászmunkát nagyon sok tényező meg tudja zavarni. Ilyenek például a téves ismereteink a gyászról vagy olyan sztereotípiáink, amelyeket az életünk során tanítottak nekünk.

A díjmentes tájékoztató során Bagossy-Váczi Judit, Haladó Gyászfeldolgozás Módszer Specialista nyújt ismereteket a gyász valódi jellemzőiről, a feldolgozatlan, egymásra halmozódó veszteségélményeinkből adódó veszélyekre. Az előadás részeként elmondja, hogy a Gyászfeldolgozás Módszer hogyan tud segíteni a veszteségeink feldolgozásában. Az előadás folyamán a résztvevők feltehetik kérdéseiket a témával kapcsolatban, illetve lehetőség adódik egyéni és csoportos gyászfeldolgozásra való jelentkezésre is.

Helyfoglalás: https://www.facebook.com/events/2648149588781370/

 

Sze
29
ked
Ingyenes Online előadás és beszélgetés a gyászról – Betelt @ Online esemény
Sze 29 @ 7:00 du. – 8:30 du.

INGYENES előadás és beszélgetés a gyászról, gyászfeldolgozásról, Gyászfeldolgozás Módszer® Támogató Programról

Az előadást és a beszélgetést ONLINE, ZOOM (zoom.us) alkalmazás használatával élőben tartom a résztvevőknek. Az előadást megelőzően e-mailben fogom küldeni a zoom linket, ahol a korábbi regisztrálók beléphetnek a beszélgetésbe.

Technikai feltételek a résztvevők számára: kamera, mikrofon, ajánlott a headset, szélessávú internet megléte.

A témáról bővebben:
https://www.vikarerzsebet.hu/gyaszfeldolgozas/
https://www.gyaszfeldolgozasmodszer.hu/

Egy előadásra legfeljebb 11 fő jelentkezését tudom fogadni. Az esetleges lemondást ezért kérem jelezzék, így más érdeklődő is részt tud venni. Illetve kérem, hogy csak az jelentkezzen, aki valóban – nagy nagy valószínűséggel el is tud jönni, ezzel is elkerülve, hogy üres helyek maradnak, viszont valaki már nem tudott jelentkezni.

Előzetes REGISZTRÁCIÓ szükséges e-mailben:
vikarerzsebet@gmail.com

Vikár Erzsébet

 

okt
7
sze
Ingyenes Online előadás és beszélgetés a gyászról – Betelt @ Online esemény
okt 7 @ 7:00 du. – 8:30 du.

UPDATE: Ez az alkalom betelt, újabb eseményekért kérem, kövessék a Vikár Erzsébet facebook oldalt.

INGYENES előadás és beszélgetés a gyászról, gyászfeldolgozásról, Gyászfeldolgozás Módszer® Támogató Programról

Az előadást és a beszélgetést ONLINE, ZOOM (zoom.us) alkalmazás használatával élőben tartom a résztvevőknek. Az előadást megelőzően e-mailben fogom küldeni a zoom linket, ahol a korábbi regisztrálók beléphetnek a beszélgetésbe.

Technikai feltételek a résztvevők számára: kamera, mikrofon, ajánlott a headset, szélessávú internet megléte.

A témáról bővebben:
https://www.vikarerzsebet.hu/gyaszfeldolgozas/
https://www.gyaszfeldolgozasmodszer.hu/

Egy előadásra legfeljebb 11 fő jelentkezését tudom fogadni. Az esetleges lemondást ezért kérem jelezzék, így más érdeklődő is részt tud venni. Illetve kérem, hogy csak az jelentkezzen, aki valóban – nagy nagy valószínűséggel el is tud jönni, ezzel is elkerülve, hogy üres helyek maradnak, viszont valaki már nem tudott jelentkezni.

Előzetes REGISZTRÁCIÓ szükséges e-mailben:
vikarerzsebet@gmail.com

Vikár Erzsébet

okt
13
ked
Gyászfeldolgozás Módszer Specialista képzés – 2020. október – betelt @ Budapest
okt 13 @ 8:30 de. – okt 16 @ 6:00 du.

A nagy országos érdeklődésre tekintettel dr. Sarungi Emőke tréner a 2020. októberi budapesti Specialista képzésére az ország minden részéről várja mindazokat, akik segíteni szeretnének gyászoló embertársainkon.

A Specialisták a képzés során önmagukon is elvégzik a Gyászfeldolgozás Módszer programját, és a hétköznapokból történő kiszakadás segíti az elmélyülést a képzés ideje alatt. A 4 napos tréning folyamatos jelenlétet igényel, és a tréning csoportjának tagjai a tapasztaltok szerint új barátságokat, szakmai kapcsolatokat építenek ki, melyekkel akár az ország egész terültén tudják egymást segíteni.

A képzés civil foglalkozástól függetlenül bárki számára elvégezhető, szeretettel várunk mindenkit, aki segíteni kíván a feldolgozatlan gyásztól szenvedőknek.

 

Specialistát keresek

Kattintson a jelölőre a további információhoz, vagy a számra, ha nagyítani szeretné az adott területet!

Kapcsolat

4 + 15 =