Bár itthon még csak kezdődő szokás megünnepelni az apákat a mai napon, azok, akik elveszítették édesapjukat minden nap más és más formában, de megélik a hiányukat. Az apák elvesztése haláleset vagy válás miatt nem csupán egy ember elvesztését jelenti: elveszítjük azt, aki láthatatlan módon nővé varázsolja a lányokat, bátorságot ad és célokat állít a fiúk elé, és aki a tűzbe menne értünk. Az apával való rossz kapcsolat esetén elveszítjük a belé vetett bizalmunkat, amivel a saját önbizalmunk és általános biztonságérzetünk is csorbát szenved. Az apák nem csupán olyan férfiak, akiknek gyermekük született. Többek ennél.

A válások nagy részében a gyerekek az anyákhoz kerülnek, és az apa elvesztése rendkívül megviseli őket, azzal együtt, hogy a családi feszültség megszűnésének örülnek is, amiért akár lelkiismeret furdalásuk is lehet. A gyász épp ezen érzelmi ellentmondásossága miatt nehéz lelki folyamat. Az apák szíve nemkülönben összetörik ebben a veszteségben, még ha a társadalmi elvárások miatt erősnek is mutatkoznak. A válásokat követő egzisztenciális nehézségek, a kudarcélmény és a gyerekek folyamatos eltávolodása az apákat nemegyszer az alkohol és más függőségek irányába tolják, amit valójában a válás és ezek következtében felhalmozott veszteségélmények feldolgozatlansága okoz.

Kérjük, osszátok meg ezt a bejegyzést azokkal, akik gyermekkorunkban haláleset vagy válás következtében elveszítették édesapjukat, és azokkal az apákkal is, akik elveszítették a családjukat. Bár sokszor úgy érezzük, hogy nincs hatása a mai életünkre egy gyermekkori veszteségnek, az apa elvesztése során egy olyan alapvető emberi kapcsolatunk sérül, mely kihagyhatatlanul felkerül a gyászfeldolgozás során felvázolt veszteség-diagrammunkra. Specialistáink segítenek egy olyan módszer elsajátításában, amelynek segítségével, az apaveszteséggel élő felnőttek és a veszteséggel élő apák a múlt megváltoztatásának reménye és a jövő aggodalma helyett visszakapják saját életüket, hogy újra többek lehessenek…

Specialistakereső ITT