Ágytól, asztaltól és a jókedvtől, reménytől, bizalomtól is elválunk

A köztudatban a gyász a halálesetet követi. A válás okozta veszteségélmény hatására azonban épp olyan érzelmi folyamat indul el, mint egy halálesetet követően. Ez a gyászfolyamat megkezdődik az elvesztés pillanatában – ami lehet akár a válást megelőzően évekkel korábban –, befolyásolja az önképünket, döntéseinket, koncentrációs készségünket, teljes lelki és pszichés állapotunkat. A feldolgozatlan veszteség miatt a válást követő kapcsolatainkat sérülékeny talajra építjük, mely egy pillanat alatt omolhat össze újra.

A válás veszteségében sokkal többen érintettek vagyunk, mint gondolnánk. Mindenki számára ismerős, hogy a házasságok 60%-a válással végződik, ugyanakkor ez nem csak a két érintett felet, hanem a teljes családjukat és a válást követő mozaikcsalád életét is érinti. Nincs olyan család, amelyben valakinek ne kellene a válás okozta sérelmektől szenvednie.

A válás valójában egy nagyon összetett veszteséghalmaz, melyben megtalálhatjuk a bizalomvesztést, az önbecsülés elvesztését, a remények és álmok elvesztését, a gyermekek vagy az egzisztencia, a biztonságérzetünk vagy a hitünk elvesztését, és akkor még nem is beszéltünk a hús vér testi-lelki társunk érzelmi és fizikai elvesztéséről…

Az elváltak érzelmi hullámvölgyei, munkakedvük csökkenése és dekoncentrációja nem csupán attól van, hogy egyedül több napi tennivaló szakad a nyakukba, hanem ezekben a jelekben a veszteségélmény feldolgozásának természetes folyamatának lehetünk szemtanúi. A válások konfliktusaiban egyre inkább elveszítjük érveinket, meggyőző erőnket, akaratunkat.

„A feldolgozatlan veszteségeinkből eredő óvatosság csak behatárolja nyitottságra, szeretetteljességre való képességünket.”

(J.W. James – R. Friedmann)

A veszteségélmény hatására az átmeneti energia-felszabadítók, mint a rengeteg munka, az alkohol, a mértéktelen evés vagy a szex, újabb problémákba sodorják az elvált és érzelmi magányosságba zárkózott gyászolókat. Próbáljuk a napot keresni, de ahelyett, hogy segítenének, az átmeneti enyhülésből tartós pótcselekvésbe forduló túlzások csak tovább fokozzák az egyébként is mélybe húzó spirált.

A válás okozta veszteség feldolgozását a Gyászfeldolgozás Módszer segítségével mindenkinek ajánljuk, aki úgy érzi, hogy a válással valóban az egyik felét veszítette el. Valójában önmagának egyik felét. A Gyászfeldolgozás Módszer segít abban, hogy a kapcsolatunk beteljesítésével visszakapjuk saját életünket, amire nyugodtan építhetjük a jövőnket, ahogy azelőtt tettük, mielőtt ráléptünk volna a váláshoz vezető útra.

Ki ne szeretné visszaforgatni az időt? Specialistáink ezt nem tudják megtenni, de az idő múlásától várt enyhülést hatékony veszteség-feldolgozásra cserélni igen.

Kérjük, osszátok meg ezt a bejegyzést elvált ismerőseitekkel, barátaitokkal, hogy adjanak esélyt maguknak a félbevágott életük helyett valódi egész-ségükben élni.

Megosztás

Megosztom ezt az oldalt.