Lehet, hogy azok közé tartozol, aki nemrég esett át egy váláson, vagy szakításon és emiatt összefacsarodik a szíved a Házasság Hetében. Az is lehet, hogy rutinos szingliként már megvannak a jól bevált taktikáid, hogy hogyan éld túl a Valentin-napot, mégis valahol ott bujkál a gondolat, hogy lehetett volna másként is. Lehetett volna együtt, összebújva, szeretetben.

De az is lehet, hogy teljesen elveszettnek érzed magad, mert a családról alkotott álmaid összetörtek, a reményeid odavesztek, vagy épp letaglóz a felismerés, hogy eddigi életed egyáltalán nem úgy alakult, ahogyan azt szeretted volna. Se társ, se szerelem, pedig 2020 után már semmire sem vágynál jobban, mint egy kis nyugalomra és érzelmi biztonságra. Ehelyett életed része lett a kényszerű bezártság és az elszigeteltség.

A kapcsolat halála fájdalmas veszteség. Még akkor is szívbe markolóan tud fájni, ha esetleg mi voltunk azok, akik kimondtuk, hogy vége. Még akkor is része a fájdalom, ha van mellette megkönnyebbülés, mert felszabadultunk a konfliktusok alól és tudjuk, új lehetőségek előtt állunk. Nem is beszélve arról talajvesztettségről, összezavarodottságról, ha váratlanul a másik állított kész tények elé bennünket, és hirtelen az illúzióvesztés állapotába kerültünk. Esetleg azt sem tudjuk, hogy mi a valóság és mi a hazugság. Elő-előjön a kétségbeejtő gondolat: vajon örökre egyedül maradunk?

Rengeteg – akár egymásnak ellentmondó érzés – kavarog bennünk és ezek az érzések szinte felemésztik az energiánkat. Gyászolunk. Természetes igényünk, hogy ebben az olykor pattanásig feszült állapotban enyhülésre vágyunk. Miközben azon gyötrődünk, hogy mit rontottunk el, vagy épp csakis a másikat hibáztatjuk, hajlamosak vagyunk a munkába, vagy más elfoglaltságba temetkezni. A sport, a főzés, a takarítás, a tanulás, a vásárlás és a többi nagyon csábító pótcselekvések, valljuk be, egy icipicit könnyítenek is. Tudatosítanunk kell azonban: ezek hosszú távon nem jelentenek megoldást!

A lelkünk igényli azt is, hogy megoszthassuk másokkal, mindazt, ami bennünk zajlik. De valójában nem segít rajtunk, amikor azt halljuk, hogy „Nem is érdemelt meg téged.”, „Ne aggódj, majd találsz valaki mást!”.

Segítséget jelent viszont, ha kiönthetjük a szívünket valakinek, aki valóban jelen tud lenni számunkra. Ám önmagában még ez sem elég. Ha csak ennyit teszünk, azon kaphatjuk magunkat, hogy újra és újra ugyanazokat a köröket futjuk. Mielőtt új kapcsolatba kezdenénk szükséges a megfelelő lépéseket is megtennünk, amivel feltérképezzük az érzelmi batyunkat és amik segítenek beteljesíteni mindazt az érzelmi kommunikációt, ami korábbi kapcsolatainkból befejezetlenül hátramaradt.

Mindannyiunknak ismerős lehet a helyzet, ahogy egy semmiségből egy félreértés miatt percek alatt veszekedés keletkezik a párunkkal. Robban a bomba. Ilyenkor a robbanást nemcsak a bennünk hordozott, társunkkal szembeni korábbi sérelmek okozzák, hanem az előző kapcsolatainkból bennünk ragadt kimondatlan érzelmi mondanivalók is. Idővel nem látunk más megoldást, úgy érezzük véget kell vetnünk a kapcsolatnak.

Ha rá tudunk látni érzelmi batyunkra, észrevehetjük, ha esetleg mi magunk voltunk, akik a sebzett szívünket védve szabotáltuk a kapcsolatot. Észre tudjuk venni azt is, ha eleve úgy választottunk, hogy a párkapcsolatnak valójában sosem volt hosszútávon esélye.

A Gyászfeldolgozás Módszer® Támogató Program segítségével leteheted a magaddal hurcolt érzelmi csomagod, hogy szabadon, szívedet követve újra készen állj a boldogságra.

Home – Gyászfeldolgozás Módszer (gyaszfeldolgozasmodszer.hu)

https://www.facebook.com/gyaszfeldolgozasmodszer