Az elmúlt egy év sok mindent megváltoztatott. A járványhelyzet és az azzal kapcsolatos változások, korlátozások önmagukban olyan érzelmi veszteségeket okozhattak bennünk, amelyek elindították a gyászfolyamatot. Akiket pedig eleve fájdalmas gyászukban ért újabb változás és újabb gyász, azokra az egymásra rakodó, halmozódó veszteségek rendkívül nagy érzelmi megterhelést tehettek.

Ezen a héten pedig újabb szigorításokkal kellett szembenéznünk. Tavaly márciusban írtunk arról, hogy ilyenkor gyászolunk, valamint arról, hogy hogyan segíthetünk magunknak és másoknak ebben az érzelmileg is rendkívül megterhelő időszakban.

A Gyászfeldolgozás Módszer® Magyar Központ gyorsan reagált a helyzetre és már 2020 tavaszán elindított egy továbbképzést, aminek köszönhetően jó néhány Gyászfeldolgozás Módszer® Specialista online tudja támogatni a hozzájuk forduló a gyászolókat. Az online elérhető Specialista kollégák listája honlapukon itt megtekinthető.

Tapasztalataink szerint az online munkamód egyáltalán nem akadály a gyászfeldolgozásban és abban, hogy igazi, szívtől-szívig történő találkozások jöjjenek létre a gyászolók és a Specialisták között. Sőt, így akár az ország bármely pontján tartózkodó, akár határainkon túli gyászolóknak is segíthetünk.

Bár a gyász a szíveket töri össze, mégis szükségünk van a fejünkre és a megfelelő információkra is, hogy elindulhassunk a megkönnyebbülés útján. Ezért ingyenes online tájékoztató előadások keretében Specialistáink lehetőséget nyújtanak azoknak, akik szeretnének információt szerezni többek között arról, hogy mi az a gyász, mik a gyásszal kapcsolatos mítoszok, mik azok az általános gyászreakciók, honnan ismerhetjük fel, hogy gyászunk megrekedt és mit tehetünk akkor, amikor veszteség ért bennünket. Ezeken az előadásokon szó esik a Gyászfeldolgozás Módszer® Támogató Programról is és az előadásokat követő beszélgetéseken pedig lehetőség van kérdések feltevésére.

Az előadást szervező Specialisták és a beszélgetéseken résztvevők közös vállalások megtételével gondoskodnak a biztonságos online térről. Így a jelenlévők vállalják a teljes titoktartást és az érzelmi őszinteséget, ami nem jelenti azonban azt, hogy bármit is kötelező lenne megosztani magukról, vagy a velük történtekről. A jelenlévők azt is elismerik, hogy minden gyász egyedi, ezért nem ítélkeznek az elhangzottak felett és nem hasonlítják össze egymással veszteségeiket.

Az ingyenes online tájékoztató előadásokon való részvétel jó lehetőség azoknak, akik szeretnék a megfelelő információkat megszerezni, mert akár magukon, akár másoknak szeretnének segíteni abban, hogy veszteséggel kapcsolatos fájdalom, elszigeteltség és zavarodottság oldódhasson.

Az előadásokkal kapcsolatos további részletek és a jelentkezés módja elolvasható az események leírásában a honlapunkon, valamint a facebook-események leírásában.

Kérünk benneteket, hogy osszátok meg másokkal is, hogy minél többekhez eljuthasson az üzenet, minél többeknek segíthessünk!