Szeretettel ajánljuk a Pszichoforyou.hu oldalán megjelent, dr. Sarungi Emőke felnőtt- és gyermekpszichiáterrel, a Gyászfeldolgozás Módszer Magyarország vezetőjével, valamint Graf Orsolya Gyászfeldolgozás Módszer specialistával készített interjút:

“Pontosan egy évvel ezelőtt, 2020. március 13-án este jelentették be azokat a járványhelyzettel összefüggésben kihirdetett intézkedéseket, amelyek egyszer és mindenkorra megváltoztatták az életünket és a gondolkodásunkat. Az ismeretlen helyzet eleinte valamiféle euforikus hangulattal párosult, mindenki kereste a helyét a bezártságban, az „új életünkben”. Voltak, akik elkeseredtek, míg mások kimondottan örültek, vagy legalábbis bizakodtak az akkor ideiglenesnek hitt rendelkezések bevezetésekor. Azóta nagyon sok minden történt és változott bennünk és körülöttünk.
Ennek a sok elementáris erejű változásnak a nyomán mindenki elveszített valamit vagy valakit – a veszteség közös élményünk lett. De mit is jelent ez pontosan? Milyen gyászreakciókkal kellett és kell – sokszor a tudtunkon kívül – szembenéznünk? Hogyan lehet feldolgozni ezt a hatalmas, kollektív és egyéni szinten egyaránt súlyos vesztesége-csomagot? Milyen érzések kavarognak vagy kavaroghatnak bennünk? Milyen hatással vannak ezek az érzések a hangulatunkra, a hétköznapjainkra? Miért létfontosságú, hogy kezdjünk valamit a veszteségeinkkel? És milyen következményekkel számolhatunk, ha ezt nem tesszük meg?”
A beszélgetés teljes terjedelmében ITT olvasható.