Talán többször találkoztál már a Gyászfeldolgozás Módszer® nevével és azon tűnődtél, hogy vajon mitől különleges ez a Módszer. Bár szerintünk érdemes kipróbálni és a saját bőrödön megtapasztalni, hogy milyen könnyebbséget hozhat magával, ha bátran belevágsz és végigcsinálod ezt a Cselekvésprogramot, de azért igyekszünk röviden összefoglalni. Hátha éppen ez segít most neked az elhatározásban:

 

  1. Az egyik dolog, ami egyedivé teszi ezt a Módszert az az, hogy nem különböztetjük meg az embereket aszerint, hogy milyen típusú veszteséget éltek át, vagy mikor élték át azt. Mindenkit szeretettel várunk függetlenül, attól hogy miért és mikor tört össze a szíve. Nem számít, ha már nagyon régen történt, vagy épp nagyon is friss a veszteség, bármikor végig lehet csinálni a Programot. Ahogyan ugyanúgy lehet jelentkezni, ha a munkában ért veszteség, vagy szeretted halála miatt gyászolsz, vagy „csak” nem találod a helyed a világban.

 

Még akkor is, ha két ember azonos típusú veszteséget is él át, akkor sem lehet teljesen ugyanolyan a tapasztalatuk, mivel minden kapcsolat egyedi. Valójában a veszteségek és az érzések nem összehasonlíthatóak egymással. Tegyük fel például, hogy egy ikerpár édesapja meghalt. Ez lehet, hogy úgy hangzik, hogy ez a lehető leghasonlóbb veszteség, amit két ember megtapasztalhat. Ugyanakkor két testvér is teljesen különböző ember. Az egyiknek lehet, hogy nagyszerű kapcsolata volt az édesapjával, a másiknak nem annyira. Ez a két gyászfolyamat teljesen máshogy zajlik majd. Minden gyász egyedi. Ha összehasonlítjuk az egyik ember veszteségét a másikéval, könnyen leértékelhetjük, kicsinyíthetjük vagy elbagatellizálhatjuk az érzéseiket vagy tapasztalataikat.

 

A veszteség típusa valóban fontos, hiszen ez az oka annak, hogy valakinek megszakadt szíve. De mi mégis inkább arra összpontosítunk, hogy hogyan segítsünk az embereknek. A Gyászfeldolgozás Módszer® egy olyan univerzális eszköz, amely mindenki számára működik, aki hajlandó végigcsinálni a Programot.

 

  1. Egy másik dolog, ami egyedivé tesz bennünket, hogy a Gyászfeldolgozás Módszer® nem egy végtelenített folyamat. Az érzéseinkről, gondolatainkról való beszéd fontos és jótékony hatású, de önmagában nem elegendő, csak rövid távon hoz megkönnyebbülést. A Gyászfeldolgozás Módszer® egyéniben 7 alkalmas, csoportos program esetén 8 vagy 12 alkalmas cselekvésprogram által nyújt támaszt azoknak, akik a fájdalmat élnek át, és szeretnék jobban érezzék magukat. Ennyi alkalom alatt a gyászolók feldolgoznak egy kapcsolati veszteséget és elsajátítják a Módszert, aminek a segítségével a későbbiekben más veszteségeiket is feldolgozhatják. Természetesen a folyamat meghosszabbítható és dönthetsz úgy, hogy más kapcsolataid gyógyításán is tovább dolgozol egy Gyászfeldolgozás Módszer® Specialista támogatásával, de van egy programunk, amit elsajátíthatsz és, ami nélkülünk is bizonyítottan működik.

 

  1. A Gyászfeldolgozás Módszer® az egyetlen kutatásokkal alátámasztott hatékony gyásztámogató program. A Kent (USA) állambeli kutatók megállapították, hogy a Gyászfeldolgozás Módszer® a veszteségek okozta érzelmi fájdalmak kezelése tekintetében több, mint egy „ígéretes megközelítés”. Ez azt jelenti, hogy megbízhatunk abban, hogy azok, akik követik a Gyászfeldolgozás Módszer® Cselekvésprogram lépéseit újra boldogságot találhatnak az életükben az őket ért veszteség ellenére.

 

  1. Biztos lehetsz abban is, hogy minden Gyászfeldolgozás Módszer® Specialista saját maga is végigcsinálta a Gyászfeldolgozás Módszer® Támogató Programot. Mi magunk is a gyászolók egy csoportja vagyunk, akik más gyászolókért dolgoznak. Nem várnánk el, semmit tőled, amit mi magunk sem tettünk meg. A segítségkéréshez bátorság szükséges. Ezt minden Specialista saját tapasztalatból is jól tudja.

 

  1. Még valami, amitől meglepően hatékonyan működik a Módszer. Értjük, hogy a gyász arról szól, hogy összetört a szívünk. A legtöbb eszköz, amivel eddig találkozhattál, hogy a gyásszal megbirkózz, intellektuális jellegű. A gyász a veszteségre adott normális és természetes érzelmi reakció, de az emberek számára megtanított megoldások többsége mégis értelmi megoldás. Nem csoda, ha eszköztelennek és tehetetlennek érezik magukat, ha veszteség éri őket. Bár a Módszer során használjuk az értelmünket is, a megoldás mégis érzelmi megoldás és abban, hogy fejünktől, hogyan juthatunk el a szívünkig, ez a Cselekvésprogram lépésről lépésre segíthet neked is.

 

Ez a bejegyzés a Grief Recovery Institute honlapján megjelent, 5 Ways the Grief Recovery Method is Different from Traditional Grief Support c. cikk alapján íródott:

https://www.griefrecoverymethod.com/…/5-ways-grief…