A Gyászfeldolgozás Módszer® rendszeres alkalmazásával sokat teszünk lelki egészségünkért

Október 10. a lelki egészség világnapja. Lelki egészségünkre óriási hatással van a családi, baráti, kollegiális és nagyobb közösségbeli kapcsolataink minősége. Az, hogy mennyire tudunk őszintén, érzelmileg szabadon, jelen lenni egy kapcsolatban, néha nem csak rajtunk múlik, de mi magunk nagyon is sokat tehetünk azért, hogy kapcsolataink minősége változzon, vagy megtaláljuk a számunkra megfelelő kapcsolatokat. Sőt, szükséges és elkerülhetetlen, hogy mi is vállaljunk legalább 1 % felelősséget magunkért, érzéseinkért, a múltban történtekre adott jelenbeli érzelmi reakcióinkért, hiszen mindez nagymértékben befolyásolja az életünk minőségét, az önmagunk és mások iránti szeretetünk kifejezésére és a boldogságra való képességünket.

A Gyászfeldolgozás Módszer® egy kitűnő eszköz arra, hogy gyakoroljuk az érzéseinkért, a hogylétünkért, az életünkért való felelősségvállalást.
A félreértések elkerülése végett: a felelősségvállalás nem azt jelenti, hogy jól kell lenni. Azt sem jelenti, hogy nem lehet helye a nehéz érzéseknek. Az, hogy vállalunk legalább 1 % felelősséget azt jelenti, hogy tudatában vagyunk annak, hogy bátran érezhetünk bármilyen érzést (akár nehéz érzést is, vagy akár könnyű érzést is, nem kell elmenekülnünk), van lehetőségünk jobban lenni, nem vagyunk teljesen eszköztelenek, de ehhez mi magunk is kellünk. Senki sem tud helyettünk megbirkózni a nehéz helyzetekkel, senki sem fog helyettünk kiutat találni egy krízisből, senki sem tud megoldást találni a számunkra vissza-visszatérő kérdésekre, amik elakadást jelezhetnek az életünkben. Természetesen van segítség és kísérő támogatás elérhető, de az első lépést nekünk kell megtennünk, az úton is mi járunk és a saját egyedi – személyre szabott – válaszainkat, megoldásainkat is csak mi találhatjuk meg.

A Gyászfeldolgozás Módszer®-ről sokan azt gondolják első ránézésre, hogy ez egy egyszeri Támogató Program, ami segíti egy veszteség feldolgozását. Ez a Program, valóban nagy segítségünkre van egy veszteség okozta fájdalom, az elszigeteltség, vagy az összezavarodottság enyhítésében, azonban sokat veszít az, aki a Módszerre egy egyszeri fájdalomcsillapító pirulaként tekint. Nem az. Ennél sokkal több.

A Program végigvitele valóban jelentősen és tartósan tudja enyhíteni a fájdalmat, azonban ez nem azt jelenti, hogy később ne érezhetnénk fájdalmat vagy más negatív érzést az adott, vagy más veszteségünkkel kapcsolatban. A Gyászfeldolgozás Módszer® nemcsak a veszteség okozta érzéseinkben való eligazodást és az enyhülést hozó érzelmi beteljesítést segíti, hanem egy elsajátítható eszköz is egyben, amelynek segítségével feldolgozhatjuk valamennyi veszteségünket. Egy olyan eszköz, amelynek a birtokában – különösen rendszeres alkalmazása mellett – a jelenben is egyre bátrabban, nyitottabban létezhetünk és a bizalmunk is növekszik. Mivel egyre több tapasztalatunk lesz arról, hogy nem vagyunk eszköztelenek a nehéz érzéseinkkel szemben, egyre kevésbé félünk a jövőbeli veszteségektől is. Kevesebbet rágódunk a múlton és kevesebbet aggódunk a jövő miatt, így egyre teljesebben, őszintébben, nyitottabb szívvel lehetünk jelen a kapcsolatainkban is.

Ha a fontosabb – akár meglévő – kapcsolatainkra is rátekintünk ezzel a Módszerrel, és a jövőben adódó nehéz helyzetekben is elővesszük és használjuk a kezünkben lévő eszközt, akkor egyre tisztábban látjuk kapcsolatainkat és azt is, hogy mi hogyan működünk a kapcsolatainkban. Mindez ahhoz vezet, hogy nyitottabb szívvel élhetjük az életünket, de szükség esetén kijelöljük határainkat.

A Módszer rendszeres használatával tehát újabb és újabb olyan beteljesítetlen érzelmi rétegeink (pozitív és negatív érzelmi rétegek egyaránt) mutatkoznak meg számunkra, amelyek az évek alatt feledésbe merültek, és amelyeket addig nem láthattunk meg, mert valami elfedte azokat. A kapcsolatainkhoz fűződő ki nem mondott érzéseink mégis ott voltak bennünk és azok nagy valószínűséggel – tudatosan vagy tudattalanul – hatottak működésünkre. Az elfeledett, de feldolgozatlan negatív érzések például úgy hatnak ránk, hogy meglévő kapcsolatainkban a korábbi fájdalmakhoz kapcsolódó érzéseinket vetítjük ki a jelenben is másokra, vagy úgy, hogy óvatosságból – a csalódástól való félelmünkben – bezárjuk a szívünket, vagy nem hozunk meg egy döntést, ami lehet, hogy nem tetszik ugyan másoknak, de számunkra fontos és értékes döntés lenne. Mindez legtöbbször tudattalan, vagy csak utólag tudatosul. Ez egyrészről természetes, hiszen mindannyian működünk így időnként, azonban fontos tudni és látni azt, hogy amennyiben az ilyenfajta működés akadályoz bennünket más emberekhez, vagy önmagunkhoz való kapcsolódásunkban, akkor van lehetőségünk tenni valamit magunkért.

A Gyászfeldolgozás Módszer® tehát nem egy csodaszer és nem is egy fájdalomcsillapító pirula. Nem csodaszer abban az értelemben, hogy a Módszer jótékony hatásának megtapasztalásához mi is kellünk és érdemes azt rendszeresen gyakorolni. Akkor működik, ha csináljuk. De nem is csak egy fájdalomcsillapító tablettaként működik, mivel egyrészt nem csak a tüneteket enyhíti, hanem tartós megkönnyebbülést hoz magával, ahogy egyre inkább eljutunk a szívünkig. Másrészt bizonyos esetekben éppen azt eredményezi, hogy megengedjük magunknak, hogy ténylegesen érezzünk valamely érzést, akár a fájdalmat, félelmet, haragot, szégyent, stb., vagy éppen örömöt, bármit, amit addig esetleg nem mertünk érezni, de a gyógyuláshoz elengedhetetlen.

A Gyászfeldolgozás Módszer® egy struktúrált cselekvéssor, amelynek végigvitele nem mindig könnyű, időnként felkavaró lehet. Ugyanakkor rendszeres alkalmazása segítségünkre van abban, hogy egyre tisztábban lássunk és érezzünk, újra megtaláljuk az utat magunkhoz és egyre bátrabban merjünk önmagunk lenni, szeretni és élni.

“Ahogyan egy pici kulcs képes kinyitni egy nagy ajtót, egyetlen százaléknyi felelősség megnyithatja agyad és szíves a feldolgozás-gyógyulás útján.” – John W. James, Russell Friedman: Gyógyulás a gyászból – Hogyan dolgozzuk fel szeretteink halálát, a válást és más fájdalmas veszteségeket?, Zafír Press, Budapest, 2011, 87. o.

 

 

 

Megosztás

Megosztom ezt az oldalt.