A Gyászfeldolgozás Módszer® Magyarország Specialistái a hazánkba érkező ukrán családokat önkéntes civil szerepvállalással és adományozással támogatják, valamint Richter Júlia klinikai szakpszichológus bevonásával jelenleg továbbképzéseken vesznek részt annak érdekében, hogy a traumával kapcsolatos ismeretek birtokában tudjanak nyújtani a menekült családok tagjai. A krízis helyzet és a gyász sok esetben összefügg, ezért a gyászt ismerő, gyakorlattal rendelkező Specialisták értő segítségnyújtása kiemelten fontos ezekben a napokban, hetekben. A Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, Győri-Dani Lajos sajtónyilatkozatban kiemelte, hogy a sokéves tapasztalataik szerint a befogadást követő első két hét megnyugvása után a menekültek a saját kezükbe kívánják venni az életüket, de számos esetben ez akadályba ütközik, melyben a segítők szerepe kiemelkedő jelentőségű. „Vagyis miközben gondoskodunk a menekültekről, minél hamarabb segíteni kell őket abban is, hogy visszavehessék az irányítást az életük fölött. Ha ezt nem adjuk vissza, akkor a legtöbben továbbállnak vagy hospitalizálódnak. Utóbbiakat évekig nekünk kell ellátni, mert nagyon nehezen lesznek kimozdíthatók egy táborból vagy egy közösségi szállásról.” (Forrás: 24.hu)

A Gyászfeldolgozás Módszer® Magyarország munkatársaira tehát hosszú távú feladat vár az ukrajnai háború elől menekültek, és a szétszakadt családok megsegítésében. Richter Júlia a Traumaközpont szakmai vezetője és humanitárius krízisekben is nagy tapasztalattal rendelkezik. A Traumaközpont szakértőjeként úgy látja, hogy a képzett pszichológusokon és pszichiátereken felül szükség lesz lelki gondozással foglalkozó szakemberek továbbképzésére is a krízis kezelésre váró sokezer menekült ellátása érdekében.

Ennek megfelelően dr. Sarungi Emőke, a Gyászfeldolgozás Módszer® Magyarország vezetője felkérésére Richter Júlia díjmentes kríziskezelő továbbképzést tart a Gyászfeldolgozás Módszer® Specialistáinak április hónapban két alkalommal, online.