“Minden év május 6-a azokról a gyermekekről szól, akik Édesanya nélkül nevelkednek, nevelkedtek. Ezeknek a gyerekeknek a legmeghatározóbb kötelék hiányzik az életükből részben vagy egészben. A szeretet legtisztább forrása, az anyai gondoskodás, a védelmezés, az Édesanya érintése testi és lelki értelemben egyaránt. Olyan kapcsolat ez, ami bizonyos mértékben pótolható, de teljesen senkit sem lehet helyettesíteni.
Ennek a veszteségnek is ezerféle megnyilvánulása lehet:
Van az Olvasók közt olyan, aki sosem ismerte az Édesanyját, mert a szülés közben elhunyt.
Van, akiről születését követően vagy később lemondott az Anyukája.
Van, akit nevelt valameddig, de később egy betegség vagy baleset következtében életét vesztette.
Van, akinek elváltak a Szülei gyerekkorában, és őt az Édesapja neveli vagy nevelte fel.
Számtalan egyedi helyzet létezhet még. Az is ilyen, amikor jelen van az Édesanya a család életében, de a gyermek nevelése, szeretetteljes gondozása valamilyen okból nem tud megvalósulni a részéről.
Bármelyik eset is igaz ránk, egy családtagunkra, egy barátunkra vagy egy ismerősünkre a környezetünkből, ha még nem dolgoztuk fel ezt a veszteségünket, hatalmas űr tátonghat a szívünkön és tűnhet úgy, hogy ez a seb sosem fog beforrni.
Lehet, hogy összehasonlítjuk a helyzetünket másokéval. Például gondolhatunk hasonlót:
„Én legalább ismertem az Anyukámat, 13 éves voltam, amikor elveszítettem. Egy barátom 2 éves volt, amikor elhunyt az Édesanyja, mennyivel rosszabb lehet neki, mert meg sem ismerhette vagy akár nem is emlékszik rá.”
Nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy a TE gyászod neked a legfájdalmasabb! Fontos, hogy megértsd azt, hogy nem kell rosszul érezned magad azért, mert esetleg a te megítélésed szerint vele rosszabb dolog történt!
„Minden gyász egyedi, mert minden kapcsolat egyedi.” (J. W. James – R. Friedman: Gyógyulás a gyászból c. könyv)
Jogod van gyászolni és megélni a gyászod teremtette érzéseket.
A gyász egy teljesen természetes és normális érzelmi reakciónk, ami ezerféleképpen kifejezésre juthat bennünk. Ellentétes töltésű érzelmek törhetnek ránk – szomorúság, hála, megkönnyebbülés, félelem, harag, lelkiismeret-furdalás, stb. – az Édesanyánk elveszítése kapcsán. A kimondatlan érzelmek pedig a feldolgozatlan gyász alapjai is, amikor úgy érezhetjük, hogy mi már sosem leszünk boldogok.
Ha belenézel a szívedbe, milyen érzelmek kapcsolódnak az Édesanyádhoz vagy az elveszítéséhez?
Van benned olyasmi, amit már nem tudtál neki elmondani vagy soha nem is volt rá lehetőséged?
Akárhogy is történt a te esetedben, életed során bármikor megfogalmazhatod magadban a megbocsátást vagy a megbocsátás szándékát.
„Anya, megbocsátom, hogy elhagytál…” vagy „Anya, szeretném majd egyszer megbocsátani, hogy …” Azt is kimondhatod magadban, hogy megbocsátod a halálát, ha úgy érzed, hogy ez segíthet neked a fájdalmad elengedésében. Ám az is előfordulhat, hogy valami most megbocsáthatatlannak tűnik.
Ha valamiért úgy érzed, akkor megkövetheted Őt vagy kifejezheted ezt a szándékodat is.
„Anya, nagyon sajnálom, hogy …” vagy „Anya, egyszer majd szeretnék bocsánatot kérni tőled azért, amiért…”.
Ha már nem él az Édesanyád, ezeket akkor is fontos lehet megtenni. A feldolgozatlan gyász érzése a mi életünket árnyékolja be, ezért magunk miatt is megvizsgálhatjuk ezt a kapcsolatunkat.
Ezen kívül egyéb fontos érzelmi mondanivalót is közvetíthetsz felé. Olyan érzéseket, amik pozitív kicsengésűek. Ahogy az Anyák napi posztomban is írtam: „…gondold végig TE is az életedet és vizsgáld meg, hogy mi mindent köszönhetsz neki. Az életet
mindenképp!”
Drága Olvasó! Szívből sajnálom, ha úgy kellett felnőnöd, hogy egyáltalán nem vagy csak kevés ideig ölelhetett az Édesanyád! Nagyon sajnálom, ha úgy érzed, hogy nem tudsz neki megbocsátani valamit vagy attól szakad meg a szíved, hogy valamiért nem tudtál tőle bocsánatot kérni!
Bármit is érzel, szeretném, ha tudnád, hogy nem vagy egyedül és nem kell magányosan végig menned a kapcsolatotok beteljesítésének útján.
A múlt megoldása és a jövő biztonsága a kulcs a BOLDOG JELENHEZ!
Amennyiben szeretnéd veszteségedet feldolgozni és részletesen megismerni a Gyászfeldolgozás Módszer® lépéseit, olvasd el John W. James – Russell Friedman: Gyógyulás a gyászból c. könyvét és vegyél részt a Gyászfeldolgozás Módszer® Támogató Programban.
Veszprémi – Szuhánszki Ditta
Gyászfeldolgozás Módszer® Specialista, Polgári búcsúztató