A fogyatékosság világnapján az ünnep mellett a veszteségek, a gyász, a nehéz érzelmek is jelen vannak. Nem könnyű és egyben igazán bonyolult helyzet, amikor kiderül a fogyatékosság. Legyen szó akár saját magunkról, akár szerettünkről, a felismerés mindenféle érzést és hatalmas változást hoz életünkbe.

Az újdonság varázsa mellett pedig minden változás magában hordozza a veszteséget is. Temérdek veszteség létezik, mi pedig mind érzünk, hatnak ránk.

  • Meglepődünk
  • Megijedünk
  • Kételkedünk
  • Rettegünk

Ilyen változás lehet például, amikor fogyatékos gyermek születik vagy okozhatja baleset, betegség, időskor. Bármi is legyen az ok, a fogyatékosság megjelenése következtében életünk ritmusa megváltozik, mindennapjaink átalakulnak. A kérdés, mi lesz ezután?!

Mit érezzek? Mit érezhetek? Elkeserít! Fáj! Tehetetlennek érzem magam! Bizonytalanságot hoz. Nem értem, miért pont most, miért pont velem/velünk?! Kérdezed, üvöltöd! Válasz nem érkezik …az érzések mégsem helytelenek. Hidd el, mind jogos. Nehéz. Fáj. Zsigerig hatol. Mégis pont ezért tudunk enyhíteni rajta. Nem vártuk, nem így terveztük. De van rá mód, hogy a csalódással vegyes fájdalmunkat enyhítsük, azaz átalakítsuk valami továbbra is létező, de elviselhetővé.

Nem így akartuk! Miért ezt kaptuk? Ez is fontos lehet, de ne feledjük a ’hogyan tovább’-ot se. Mit tegyek? Mi legyen? Hogyan legyen? Fontos, hogy ne bántsuk magunkat a bűntudattal. Érezni szükséges és kell! Mindent szabad, ami nem veszélyes magunkra és másokra. Az érzelmeket nem lehet kikerülni, feldolgozásukhoz meg kell élni őket. Kérjünk segítséget! Jó, ha ilyenkor nem vagyunk egyedül. Segít, ha látjuk, nem csak velünk történik ilyen. Biztonságban tehetjük meg utunk az enyhülés felé. Enyhülést írtam, mert mindent helyreállítani, meg nem történté tenni nem tudunk, ezt sajnos nem adhatjuk meg. Gyógyulás lehet az, ha nem vágyjuk a lehetetlent, elfogadjuk a helyzetet.

Nem belenyugszunk! Elfogadjuk: megnézzük, hogy a megváltozott körülményekkel együtt miként tudunk ’újra életre kelni’, az új életre berendezkedni. Működni. Érzünk, ami nehéz, hiszen igazán fáj. Ezt nem tudjuk és nem is akarjuk feledni, de ettől még élhetővé tudjuk tenni. Fájdalom. Kudarc. Csalódás. Mondják, megerősít & bölcsebbé tesz. Nem tudom. De az biztos, hogy van rá mód, hogy sokkal elviselhetőbb legyen minden napon…

Sok minden változik …van, ami jön & van, ami megy. Ez lehet rossz, de nem adhatjuk fel, hiszen rengeteg szépség, vidámság, jóság történhet még. Átkeretezünk, átértelmezünk, fókuszt áthelyezünk. Mindezt, hogy újra igazán legyünk, létezzünk, éljünk … és másként érezhessünk…

Szeretettel:

Herfert Kriszta
Gyászfeldolgozás Módszer® Specialista

#változás #gyász #veszteség #fogyatékosság #világnap