A gyászról bővebben

 

Amikor szomorú és fájdalmas dolgok történnek életünkben, a természetes és normális emberi reakciónk erre, hogy fájdalmat és szomorúságot érzünk. A gyász mindazoknak a gyakran egymással ellentétben álló érzelmeknek az összessége, amiket egy nagy változás, életünk addig megszokott rendjének felborulása okoz.

Egymással ellentétben álló? Ha egy szeretett hozzátartozó hosszan tartó, szenvedésekkel teli betegségben elhalálozik, lehet hogy a veszteség nagy fájdalma mellett egy kis megkönnyebülést is érzünk, hogy a szeretett személynek nem kell többet szenvednie. Ez pozitív érzés, még akkor is, ha valakinek a halálához kapcsolódik.

Maga a gyász szó szorosan összekapcsolódik tudatunkban a halál fogalmával, de rengeteg más olyan változás is történik életünkben, amiket eredetileg eszünkbe sem jutna összekapcsolni a gyásszal, pedig egyértelműen gyászreakciókat okoznak. Példák azokra a történésekre, amelyek gyászreakciót váltanak ki: válás, szakítás, romantikus vagy baráti kapcsolat vége, költözés, egészségi állapotunk nagy változása, gazdasági helyzetünk nagy változása (akár pozitív, akár negatív irányban), háziállat halála, bizalomvesztés, munkahely elveszítése/váltása, stb.

A gyásznak nincs meghatározott ideje és meghatározott fázisai, mivel minden ember más, minden kapcsolat más, máshogy gondolkozunk és értékelünk, a számunkra fontos érzelmi veszteségekre is különbözőképpen reagálunk. Ha azt le is szögezhetjük, hogy minden gyász egyedi, vannak általános gyászreakciók, bár nem mindig és mindenkire jellemzőek és nem meghatározott sorrendben jelentkezhetnek.

Általános gyászreakciók

Csökkent koncentrációs képesség

Az állapot, amikor annyira el vagyunk foglalva a veszteségünk körüli gondolatainkkal, hogy minden másban szétszórtak vagyunk, általános gyászreakciónak nevezhető.

Az elérzéstelenítettség érzése

Ez a reakció általában akkor jelentkezhet, amikor váratlanul ér bennünket nagy megrázkódtatás. Lehet egy fizikai érzet, mintha érzéstelenítőt kaptunk volna, de lehet az is, hogy nem érzünk se szomorúságot se mást. ”Még sírni sem tudtam, csak visszhangoztak a fejemben az orvos szavai”. Különböző személyeknél eltérően hosszú ideig tarhat ez az állapot, általában néhány óra alatt elmúlik.

Érzelmi hullámvasút

A gyászolók elbeszélései szerint érzelmeik percről percre is váltakozhatnak, még pedig nagy erővel. Az erős érzelmi kilengések gyakran fizikai kimerültséghez vezetnek.

Étkezési zavarok

Van, aki elveszíti étvágyát és nem megy le semmi a torkán, mások viszont sokkal többet kezdenek el enni, mint azelőtt. Ugyanaz a személy is különbözőféleképpen reagálhat különböző események után.

Alvászavarok

A gyászolók gyakran vagy nem tudnak aludni, vagy többet alszanak, mint veszteségük el őtt. Ez változhat napról napra is.

 

A gyásszal kapcsolatban nincsenek kőbe vésett tények. Nincs egyetlen gyászreakció sem, ami annyira általános, hogy mindenkire, vagy akár a legtöbbünkre is érvényes lenne. Csak egyetlen megcáfolhatatlan igazság létezik a gyásszal kapcsolatban:

Minden gyász egyedi, mert minden ember egyedi, és minden emberi kapcsolat különböző.