Átmeneti megkönnyebbülések

Legtöbbünket kicsi gyermekkortól a szomorú és negatív érzelmek helytelen kezelésére neveltek. Az elnyomott negatív érzelmek hatással vannak a testünkre, és lassanként mindenféle fizikai problémákat okozhatnak, szerepet játszhatnak bizonyos testi megbetegedések kialakulásában és fennmaradásában. Például a fejfájás, egyes gyomorpanaszok vagy a magas vérnyomás hátterében gyakran állhat a feldolgozatlan gyász illetve az elfojtott negatív érzelmek is.

Mivel általános jelenség, hogy az évek folyamán egyre nő bennünk a csalódottság, a kiábrándultság, az idegesség vagy akár az elfásultság, ezt szinte természetesnek, az élet rendjének is vesszük. Vannak a társadalom által elfogadott módok, amelyekkel a felhalmozódott negatív energiák nyomásától átmenetileg megkönnyebülést nyerhetünk.

A kisgyermeket, akit megbántottak társai és sírva panaszolja nevelőjének, hogy mi történt, nem ritkán vígasztalnak ilyen vagy hasonló mondattal: ”Ne sírj, gyere, veszünk egy fagyit, mindjárt jobb lesz!” A gyerek hüppögve nyalja a fagyit, finom és édes, átmenetileg meg is feledkezik a megbántottságáról, nem jobban, de máshogy érzi magát, és ha egy idő múlva megint eszébe jutna a történet, hát ezt hallhatja: ”Ugyan, ez már elmúlt, ne is törődj vele, a fagyi nagyon fincsi, nem?” Életreszólóan beépítve a fontos információt, miszerint negatív érzelmeink például étellel kezelhetőek.

Néhány általánosan használt átmeneti energiafelszabadító mód

étel

szex

sport

munka

alkohol

vásárlás

gyógyszerek

dühkinyilvánítás

 Az átmeneti energiafelszabadító cselekvések közös nevezője, hogy időlegesen csökkentik a kellemetlen állapotot, de az alapproblémát nem oldják meg, és mivel újra és újra szükség van rájuk, szerencsétlen esetben romboló hatásúak is lehetnek. Az emberek többsége például tudja az alkoholt átmeneti energiafelszabadítóként használni néha, de vannak jónéhányan, akik alkoholistává válnak. Valaki megelégszik egy gesztenyepürével egy szakítás után, de a veszélyesen túlsúlyosak száma évről évre egyre növekszik. Egyre több az antidepresszáns gyógyszerekkel élők száma is, ahol nem mindig egy valódi klinikai depresszió az alap ok, hiszen a feldolgozatlan gyász tünetei nagyon sokban megegyeznek a kóros depresszió tüneteivel, és felnőttként a fentebb említett fagyi helyett a ”beveszünk egy tablettát, mindjárt jobb lesz” – módszert használjuk.