Kutatások

A feldolgozatlan gyász egészségre gyakorolt hatása

A Gyászfeldolgozás Módszer® Magyarország és a Gyógyulás a Gyászból Alapítvány támogatásával működik az a tudományos munkacsoport, amely több vizsgálatot indított 2015. február óta. A szakemberek által végzett kutatások célja többek között a Gyászfeldolgozás Módszer® hatékonyságát alátámasztó tapasztalatok vizsgálata.

 „A mi elsődleges feladatunk az, hogy felismerjük és megtaláljuk a gyász olyan hatásmechanizmusait, melyek szomatikus tünetek formájában is negatív hatást gyakorolnak  az emberek mindennapjaira. Célunk a lehetséges összefüggések feltárása és a későbbiekben a prevenció megtervezése, mely a pszichés és fizikális jóllét egyensúlyára koncentrál majd, egy önsegítő, gyászfeldolgozó módszer alkalmazásával.”

(Hent Cecília, a kutatási team vezetője)

A módszer hatékonyságvizsgálata mellett folyamatban van egy longitudinális kutatás is, melynek célja megvizsgálni a komplikált gyász okozta testi tüneteket, azok egészségkárosító hatásait és a testtudatosság interoceptív folyamatait. A közelmúltban veszteséget megélt egészséges (nem szívbeteg) személyeknél a kardiológiai betegségekre utaló testi tünetek jelentkezése, a kardiológiai betegségek kialakulása és a közelmúltban veszteséget megélt már szívbeteg személyeknél kardiális állapotuk további változása áll a kutatás fókuszában.