Segíteni szeretnék

Munkája során veszteséget átélt személyekkel találkozó civilként

A hétköznapokban sokféle civil munkakörben találkozhatunk rengeteg veszteséget átélt személlyel, és tolakodónak érezhetjük, hogy megpróbáljunk megvigasztalni egy számunkra ismeretlen embert. A hivatali ügyintézés során a haláleseti gyászolók és az elváló házastársak kiszolgáltatott, érzékeny állapotban állnak előttünk, de pedagógusként a gyermekek és a szülők gyászával is nap, mint nap szembesülünk. A pszichológusok, mediátorok, coachok, ügyvédek, gyermekvédelmi és szociális munkások, védőnők, háziorvosok is sokszor megtapasztalják a munkájuk során azt, hogy a jelen problémájának hátterében egy korábbi veszteség feldolgozatlansága húzódhat.

A Gyászfeldolgozás Módszer® Magyarország keresi minden olyan szakember együttműködését, aki a munkája során találkozik gyászolókkal vagy a feldolgozatlan veszteségből adódó nehézséggel. Kérjük, olvassa el a Gyógyulás a gyászból könyvet, hogy megismerje módszerünket, és ajánlja honlapunkat és Specialistáinkat a gyászolók figyelmébe, és jelezze felénk ITT az érdeklődését annak érdekében, hogy tájékoztató kiadványt tudjunk küldeni Önnek.

Barátként, hozzátartozóként

Amikor valaki nagy veszteséget él át a környezetünkben, szeretnénk neki segíteni, de nem tudjuk, hogyan tegyük. Hozzátartozóként öntudatlanul ugyanazokat a sztereotípiákat alkalmazzuk, amiket mi is hallottunk hasonló esetekben másoktól, vagy olvastunk róla, esetleg filmben láttuk.

A hozzátartozók három úton tudnak a legtöbbet segíteni veszteséget átélt barátaiknak, rokonaiknak:

Mit ne mondjon a gyászolónak?

Számos olyan mondat van, ami öntudatlanul tör fel belőlünk, viszont ezek a mondatok olyan irányba viszik el a gyászolót, ami nehezíti a veszteség feldolgozását. A mondatokkal a gyászoló egyedül marad, meghatározóvá válnak, és maguk sem értik, hogy miért nem segítenek. A gyász a szívet töri össze. Ezek a mondatok a gondolatokra hatnak, de az érzelmi veszteség érzelmi feldolgozását nem segítik. Kérjük tehát, hogy ne mondja:

 • Tudom, mit érzel.
 • Légy erős.
 • Légy hálás, hogy ilyen sokáig veled volt.
 • Foglald el magad.
 • Teljes élete volt…
 • Ez volt Isten akarata.
 • Mostanra túl kellene lenned rajta.
 • Az idő majd megoldja.

Mit mondjon?

 • Sajnálom…
 • El sem tudom képzelni, hogy milyen fájdalmas lehet ez neked.
 • Milyen volt a kapcsolatod vele?

És hallgassa meg a szívével anélkül, hogy tanácsot adna vagy minősítené a hallottakat.

Kérjük, adja hozzátartozója kezébe a John W. James – Russell Friedman: Gyógyulás a gyászból  című kézikönyvet, amely alapját jelenti a Gyászfeldolgozás Módszer®-nek, és amelynek elolvasásával közelebb hozhatja a gyászolót ahhoz, hogy megértse, hogy tennie kell azért, hogy enyhülést találjon.

Végül hívja fel a figyelmét a gyászolónak arra, hogy segítséget kérni nem szégyen, és a jöjjenek el együtt hozzátartozójával díjmentes tájékoztató előadásunkra.

A Gyászfeldolgozás Módszer® nem pszichoterápia, a Specialisták a képzésük során önmagukon is megtapasztalják a Módszer hatékonyságát, és a gyászolót a Specialista saját példáján keresztül segíti  a gyászolót érzelmi veszteségeinek feldolgozásában. Specialistáink egyéni – négyszemközti – és csoportos keretek között segítenek a gyászolónak abban, hogy együtt felrajzolják a gyászoló életének veszteségdiagramját, segítenek végiggondolni az elvesztett személyhez fűződő kapcsolatot, és végül egy beteljesítő levél megfogalmazásával és felolvasásával a gyászoló bizalmas és diszkrét körülmények között mondhatja el pozitív és negatív érzéseit, miáltal kiadja az őt belülről feszítő fájdalmat, hogy úgy tudjon a veszteségével együtt élni tovább, hogy az már nem rombolja a további életét és élő kapcsolatait.

A Specialistáink az ország számos helyén várják a gyászolókat 7 hetes egyéni és 8/12 hetes csoportos támogató programjaikon. A csoportindulásokat megelőző díjmentes tájékoztató előadásokra Ön is elhozhatja hozzátartozóját.

Kérjük, segítsen, hogy segíthessünk!