Dr. Sarungi Emőke

A Szegeden született pszichiáter szülővárosában folytatta tanulmányait, ahol mind a mai napig él és dolgozik. Kamaszkora óta kíváncsi az emberekre, és arra, hogy vajon miért éreznek, gondolkodnak épp úgy, ahogy. A kíváncsiság és a segítés szándéka a végigkísérte az életét, hosszú évek óta gyermek- és felnőttpszichiátriai, pszichoterápiás munkával, és néhány éve pszichológus hallgatók oktatásával foglalkozik.

“Mindig érdekelt az is, hogy milyen módon lehet másokat hozzásegíteni ahhoz, hogy átéljék és életük részévé tegyék azt a tapasztalatot, hogy tudnak hatni saját életükre, testi-lelki közérzetükre és kapcsolataik minőségére. Ennek az élménynek a jelentősége és felvállalt felelőssége bontakozott ki saját életemben is, többféle módon és pszichoterápiás módszereken keresztül. Sokféle életszakaszon jutottam át eközben, elválások, új találkozások, többfajta veszteség és új remények szőtték át ezt a folyamatot.” (Dr. Sarungi Emőke)

 

Életének egy újrakezdési szakaszában egy párkapcsolat lezárulását követően ismerte meg a Gyászfeldolgozás Módszert. Ekkor kapta meg Herke Dahlgrén Andreától, legrégebbi és legszorosabb barátjától a felajánlást, hogy vele, mint akkorra már kiképződött Gyászfeldolgozás Módszer Specialistával Stockholmban elvégezhette a Gyászfeldolgozás Módszer őnsegítő programját.

“Elkeseredett voltam, elzárkóztam a baráti kapcsolatoktól és folyamatos fáradékonyság mellett szomorúnak, üresnek éreztem magam. Különféle módokon igyekeztem a hétköznapokban megkönnyebbülést találni, de nem sikerült.” 

Ekkor már tudta, hogy barátjának sokat segített a módszer alkalmazása és azt is, hogy szeretne végleg megkönnyebbülni a nehéz érzésektől. Az ott töltött néhány nap intenzív élménye során átélte, hogy újra visszatér az életébe, a jelenébe. Ez az élmény és az a kivételes lehetőség, hogy 2011-ben a The Grief Recvoery Institute-ban, Los Angelesben a módszer alapítóinál elvégezte a Gyászfeldolgozás Módszer Specialista képzést, élete fontos fordulatává váltak. 2011 óta számos egyéni és csoportos gyászfeldolgozást tartott, amely az eddigi szakmai tevékenysége mellett meghatározó és sok energiát adó élménye lett az életének.

“Folyamatosan megtapasztalom azóta is, hogy a módszer használatával képesek vagyunk feldolgozni a veszteségek során átélt érzelmeket, szabaddá válva így a jelen élményeire, új lehetőségeire.”

Herke Dahlgrén Andreával és a magyarországi központ munkatársaival a Gyászfeoldogozás Módszer elterjesztésén dolgozik, melyben céljuk, hogy ezt a módszert minél többen megismerjék, elsajátítsák. 2012 óta fokozatosan átvette az alapítótól a központ irányítását és az amerikai intézetben elvégzett képzéseket követően hazánkban egyedüliként elnyerte a magyarországi Gyászfeldolgozás Módszer Specialista Tréner címet. Dr. Sarungi Emőke a Gyászfeldolgozás Módszer magyarországi jogtulajdonosa.

 

“Erőt ad nemcsak a saját életemben átélt változás, hanem mindaz a sokféle érzelmi gyógyulás is, amelyet mások életében a módszer gyakorlattá tétele során láthattam.”