A Módszerről

A veszteségélményeinket követő érzelmi reakció a gyász folyamata. Az érzelmi kötődéssel bíró kapcsolataink elvesztését (haláleset, válás) vagy életünk jelentős fordulatait (költözés, egészségünk vagy munkahely elvesztése, bizalomvesztés) minden esetben ez a természetes és ellentmondásos érzelmek összességét takaró lelki folyamat követi, amit magyarul gyásznak hívunk. A veszteség átélését követően ez a lelki folyamat mindenkiben elindul, ugyanakkor nagyon keveset tudnak róla a gyászolók, hogy milyen érzelmi reakciókra számítsanak a veszteség feldolgozása során. A néha ijesztő, a hullámvasút hegyvölgyeihez hasonlóan váltakozó érzelmi állapotok, az alvászavarok, az idővel nem javuló fájdalom elbizonytalanítja a gyászolót, amely érzelmi izolációhoz, a jövőtől való félelemhez, végül számos fizikai és pszichés betegséghez vezethet. A feldolgozatlan veszteségélmény, az őszintén végig nem élt és ki nem adott gyász belső feszültsége az élő kapcsolatokat is rombolja, és generációkon átörökíthető.

A Gyászfeldolgozás Módszer egy, az Egyesült Államokban kidolgozott cselekvésprogram, amely John W. Jamesnek és Russell Friedmannak köszönhető. Az általuk leírt és megtanított módszerrel a veszteségek hatékony érzelmi feldolgozása történhet meg, ahogy ezt többszázezer veszteséget átélt személy saját élménye bizonyította az elmúlt 30 év során. A módszer az amerikai szerzőpáros által leírt, Magyarországon Gyógyulás a gyászból címmel magyar nyelven is megjelent kézikönyvben is elolvasható, azonban annak elsajátítása és alkalmazása képzett Specialisták vezetésével, biztonságos és diszkrét környezetben történik.

Érezte már valaha, hogy összetört a szíve? Ha igen, akkor Önnek biztosan volt veszteség az életében, akár haláleset, válás, szakítás, csalódás, költözés vagy háziállat elvesztése során. 

A Módszer kidolgozását az a tapasztalat hívta életre, hogy azok az ismeretek és tanácsok, amelyeket napjainkban a gyászról és annak feldolgozásáról tudunk, felszínesek, és nem segítenek az érzelmi megkönnyebbülésben. Megszűntek a hagyományos társadalmi rítusok, melyek segítették az akut gyász érzelmi szabadon-engedését, és a közvetlen kapcsolatainkban is tapasztalható elmagányosodás sem segíti a veszteségeink feldolgozását. Hiányzik a csak sokszor virtuálisan jelen lévő hozzátartozók és barátok valódi ölelése, együttérző tekintete, a meghallgatott jótanácsok és az eltelt idő sem hozza meg a remélt eredményt. Hiába dolgozunk sokat, és keressük a világi örömökben az élményeket, az is csak időszakos fájdalomcsillapítóként hoz enyhülést.

„… mert azt megtanultuk, hogyan szerezzünk meg valamit, de azt nem, vajon mit tegyünk, ha elveszítjük azt…” (J. W. James-R. Friedman)

A veszteségélményünk hatékony feldolgozását segítő Gyászfeldolgozás Módszer egyéni vagy csoportos program során sajátítható el, majd azt követően önsegítő eszközként a gyászoló későbbi veszteségeinek feldolgozása során is használni tudja.

A feldolgozott gyász lehetővé teszi, hogy az elvesztett kapcsolatra és a szép emlékekre lelkiismeretfurdalás, bűntudat vagy fájdalom nélkül gondoljunk, és a múlton való folyamatos gondolkodás és a jövőtől való félelem helyett megéljünk a jelenben lévő életünket és élő kapcsolatainkat. A veszteségfeldolgozás alkalmazható jelenlegi élő kapcsolataink által okozott fájdalom vagy konfliktus enyhítésére is.

A Módszer elsajátításáról

A gyászról bővebben

Tévhitek a gyászról

Átmeneti megkönnyebbülések

 

Gyászfeldolgozás Módszer Specialista oklevelet szerzett

Antal Orsolya, dr.; Bagossy-Váczi Judit; Baráti Eszter Kinga; Bartha Mária Zsuzsánna; Basa Éva; Bernáth Andrea; Biró Edit Magdolna; Bognár Bernadett; Bojtos Vanda; Bolvári-Varga Vivien; Borbély Emőke; Bori Judit; Bozsó Éva; Börönte Márta; Büky Beáta; Csányi Edit Mária; Csapi Flóra; Csathó Tímea; Csehpál Etelka, dr.; Cseszneg Péter; Dancsó Angéla; Daniné Bíró Éva; Dénes Anita; Dobozi Andrea, dr.; Dobra Krisztina; Dukay Klára; Dusa Katalin; Farkas Kinga; Fazakasné Bartha Zsuzsanna; Fejes-Varga Hedvig; Frankó Betta; Gáborné Puskás Julianna; Garai Nikoletta; Graf Orsolya; Gyalogh Valéria, dr.; Gyapjas Zita; Gyenge Ildikó; Győri-Dani Dóra; Gyulai Ildikó; Hajdu-Kis Diána; Hegedűs Éva; Hegedűs Katalin, dr.; Hegyi-Tóth Erika; Heilmann Ágnes; Hent Cecília; Hornyák-Simonyik Noémi; Horti Júlia; Horváth Lívia Erzsébet; Hosszú Dalma; Huhn Ágnes; Huszka Zsuzsanna; Jáki Zsuzsanna; Kádár Gabriella, dr.; Kállai Eleonóra; Katonáné Papp Éva; Kedei Ibolya; Kékes-Szabó Marietta, dr.; Kele Tímea; Keresztesi Gréta; Kilencz Tünde; Kisné Vitéz Katalin; Kis Anna; Kiss Ágnes; Kiss Katalin; Kiss Kinga Polett; Kiss Norbert; Klinovszky Andrea; Kocsor Erika; Kószó Andrea; Kószó Anita; Kothencz Edina, dr.; Kovács Ágnes Anna; Kovács Franciska; Kovács Katalin; Kozár Judit, dr.; Kránitz Ildikó; Kriván Márta; Kurucz Krisztina; Kútvölgyi Andrea; Lacsán Katalin; Laczkóné Graf Erika; Láng-Somogyi Zita; Látos-Kiss Ágnes; Léh Noémi; Lugosi Anna; Mágori Tünde; Maklári-Zsigmond Brigitta; Mari Gabriella; Maria T. Zahajszky MD.; Meskó Mercédesz; Mészáros Zsófia; Mikli Márta; Molnár Mercédesz; Molnár László Simon; Moór Krisztina; Moravcsik-Gazdag Gabriella, dr.; Nagy Erzsébet dr.; Nagy Gizella; Nagy Ildikó; Nagyné Dr. Hegedűs Anita; Németh Anikó, dr.; Némethné Kloczok Mlinárik Andrea; Onody Viktória; Orbán Karolina; Oroszné Dr. Perger Mónika; Osváth Viola, dr.; Panyik Edit; Pap Szilvia; Papp Ágnes; Perényi Dóra Roberta; Pers-Kovács Gábor László; Petró Kata Ágnes; Pintér Gabriella; Pintér Zsuzsanna; Podani Krisztina; Pukánszky Judit; Pulics Zsuzsanna; Rácz Anikó Judit; Sándor Zsuzsa Noémi; Sánta Anett; Sarnyai Laura; Sarungi Emőke dr.; Sebestyén Ágnes; Simon Emese; Sófi-Ősz Veronika; Solti Ágnes, dr.; Somogyváriné Oláh Krisztina Gréta; Szabó Ágnes; Szabó Edit; Szalai Eszter; Szarvas Szimonetta; Szegedi-Hallgató Emese; Szilágyi Ágnes Éva, dr.; Szilágyi Edit; Szirmai-Nagy Julianna Csilla; Tajti Andrea; Tegzes Katalin; Tóth-Borszéki Bíborka, dr.; Tóth Erika; Tóth Tímea Lilly; Török Dóra; Török Zsuzsa; Törökné Szél Anna; Udvarhelyi Boglárka; Varga Krisztina; Varga Leila; Várkonyi Ágnes; Versitz Veronika; Vikár Erzsébet; Vörös Klára; Weiner Márta Judit, dr.; Weiszhaár Beáta; Zsiska Beáta, dr.

  

Az Ön lakóhelyéhez legközelebb dolgozó SPECIALISTÁT ITT KERESHET!